Baba



Babam; babasının onlara yaptığı babalığı, bize yapamadığını söyler hep. Ben de kendi çocuklarıma babalığı yapamadığımı söylerim. Belki, bizim çocuklarımız da, kendi çocuklarına babalığı yapamayacaklar ve bu söylem böyle devam edip gidecek...

Baba olmak kolay değil. Babalık çok zordur. Anneye benzemez ama, babaların da bir yüreği var. Babalığın en zor tarafı, yapmak isteyip te yapamadığıdır. Dışardan yapmak istemez gibi görünür ama, içi öyle değildir. Yani babanın içi başkadır, dışı başkadır. Anne ise baba gibi değildir. Onun içi de, dışı da aynıdır.

Bugün, babamı memlekete yolcu ettim. Bu sefer ki ayrılık, beni biraz daha üzdü. Onu bilmiyorum ama bu sefer ben bir başka duygulandım ve üzüldüm. O baba, ben evlat. Ona da sormak lazım, onun da duygularını almak lazım. Kim bilir o neler hissetti. O, dediğim gibi baba işte, içi başka dışı başka. Üzülse, içinde kalır, dışına vermez, sevinse dışına verir, içinde kalmaz. Babalar hiç belli olmaz.

Annelerimize nasıl sahip oluyorsak, babalarımıza da aynı şekilde sahip olalım. Baba, anneye göre biraz daha acımasızdır, gaddardır. Ama bu onun evladını sevmediğinden değil; onun kendi ayakları üzerinde durması gerektiğindendir. Yoksa, başı sıkışan insan, sıkıntısını gidermek için, en tembel ve en kolay olan yolu seçer. En kolay yol da, annenin yoludur, en zor yol da, babanın yoludur. Anneye daha kolay söylersin ama, babaya öyle kolay söyleyemezsin.

Her ne kadar babam şöyle veya babam böyle deseniz de; hani atalarımızın bir veciz sözü vardır ya, “Damdan düşen bilir” diye, Baba olmadan, babalığı bilemezsin...

Recep Altun Kaman-Kırşehir

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Hey Gidi Aziz amcam memlekete her gittiğimde karşılaşırız muhakkak Adem eniştemin dükkanında çok saygı duyduğum bi insan

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar Sevgili Ziyaretçi, Blog Sayfamıza Hoş Geldiniz. Ziyaret ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ederiz.

    Keşke yorumun bitimine adınızı da ilave etseydiniz, bu güzel yorumu kimin yazdığını bilmiş olurduk.

    Selam ve dualarımızla.

    YanıtlaSil
  3. Yorumuma cevabınızı geç gördüm kusura bakmayın Adım Volkan UĞUR Vahidelerdenim Adem UĞUR un oğluyum Su an Şanlıurfa da Görevliyim elinize emeğinize sağlık site cok güzel olmus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Volkan Uğur, Hoş Geldiniz.

      Blog sayfama yaptığınız ziyarete ve açıklayıcı değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Adem Aydın'ın kayın babası olan Adem Uğur'un oğlusunuz. Babanız Kaman Devlet Hastanesinde çalışırdı. Adem ağabeyi, Yaşar hocamı, Hasan'ı ve ismini getiremediğim diğerlerini de çok iyi tanırım. Allah sağlık, huzur ve selamet versin çok iyi insanlardır.

      Ben de Aziz amcayın oğlu olurum. Kaman İmam-Hatip Lisesinde ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde (memur olarak) çalıştım ve şimdi emekliyim.

      Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun.

      Sil

Size Geri Dönebilmek için, Yorumu Yazdığınız Yerin Sonuna; Elektronik Posta Adresinizi, ya da Adınızı ve Soyadınızı Eklemeyi Unutmayınız!